Test av Bil-GPS 2013


En bil-GPS eller bil-navigator som den ibland kallas, hjälper dig hitta bästa bilvägen dit du ska. Du fäster bil-GPS:en på vindrutan eller på instrumentbrädan, trycker in vart du är på väg så ger GPS:en dig den färdväg som är den bästa och som du sedan kan testa att följa.
De framtagna rutterna är baserade på kartor som är anpassade för bilkörning med övergångsställen, trafikljus och liknande element som påverkar din bilresa. Bil-GPS:en tar också hänsyn till vilken tidpunkt på dygnet du planerar att åka så att rusningstrafik, vägarbeten mm är med i kalkylen.

Om man hellre vill använda sin smartphone med GPS-appar så finns det fästen som gör att man kan använda dem som bil-GPS också. Då är det förstås viktigt att smartphonen har en stor och tydlig skärm. Även handhållna GPS-mottagare kan användas i bilen med hjälp av speciella fästen.

Om du har en så kallad OBD2 kontakt i din bil så kan du via GPS:en få information om hur mycket bensin bilen drar beroende på hur du kör. Det gör att du kan anpassa din körstil så att du kör så beninsnålt som möjligt. Signalerna från OBD2 omvandlas via en adapter till wlan eller bluetooth. Garmin Ecoroute HD är en sådan adapter.

Bästa bil-GPS:en


Om du vill lägga så liten tid som möjligt på att lära dig din GPS så kan du testa en av Garmins modeller som av många anses vara bäst, då Garmin har satsat mycket på användarvänlighet. TomTom anses också i en del tester vara enkla att använda. Navigon däremot har den mest lättlästa och tydliga kartbilden skriver Icakuriren.se

Testvinnare.se har valt ut fem av de bästa bil-GPS:erna. Alla nedanstående GPS:er är också mycket populära:

TomTom Go Live 1005 Europe


Testvinnare är TomTom GO Live 1005Tomtom go live 1005 är en snabb och kraftfull GPS samtidigt som den är lättanvänd. Den har ett genomsnittsbetyg på 95 och en testvinst sedan tidigare. M3 rekommenderar TomTom Go live 1005 eftersom den är enkel och har mycket bra livetjänster så som HD Traffic. Röststyrningen var dock inte i samma klass. Ljud och bild finner dock motsatsen och skriver att Go Live 1005 har en bra röststyrningsfunktion  Även röstinstruktionerna får bra betyg av Ljud och bild. Dessutom plockar den fram rutterna oerhört snabbt, vilket är ett stort plus tycker vi på testvinnare.se.

TomTom Start 60 M


TomTom Start 60m är näst bäst i testetTomTom Start 60 M har testats många gånger med mycket bra resultat. Den har 92 i betyg och en testvinst sedan tidigare. Denna bil-GPS har en stor och bra skärm och en utmärkt ljudkvalitet. Menyer och knappar blir tydligare. Råd & Rön har också testat start 60M. Den har livstids fria kartuppdateringar, vilket gör den mer prisvärd. Dessutom har TomTom inkluderat bra funktioner i Start 60 M som parkeringsassistans, TomTom IQ Routes och TomTom Map Share.

Garmin Nuvi 2595LMT Europe


Trea i testet Garmin nuvi 2595LMTNuvi 2595LMT är en populär bil-GPS som är bra utrustad och som kan anslutas till en smartphone. En bra finess eftersom man alltid har med sig sin smartphone. Den har en pekskärm och är röststyrd vilket gör den lättanvänd och trygg. Prylkoll.se menar att Nuvi 2595LMT är en enkel GPS. Även Råd & Rön har valt att testa denna bil-navigator. Garmin erbjuder med denna GPS-modell gratis livstids kartuppdateringar. Du kan då hämta 4 uppdateringar per år. Dessutom erbjuder den kostnadsfria trafikinformation från 3D-trafik.

Navigon 8410 Europe


GPS med stor skärm Navigon 8410Detta är en stor bil-GPS som har knipit den fjärde platsen i testet eftersom den har en stor pekskärm samt många bra och användbara funktioner. Vi bilägare har testat Navigon 8410 och finner att skärmen är ljusstark men reflekterar för mycket. Röststyrningen och körfältsassistenten fungerar däremot mycket bra. Tyvärr är 8410 lite långsam, vilket kan göra att man redan kört förbi vägen man skulle svängt in på.
Smartson uppskattar kartorna som de finner verklighetstrogna. Navigon erbjuder under de två första åren gratis kartuppdateringar. Även körfältsassistenten får bra betyg av Smartson. GPS:en är dock lite otydlig i sina varningar, vilket kan orsaka en hel del förseningar och andra missöden.

TomTom Go Live 825 Europe


Tomtom GO live 825TomTom go live 825 Europe har testats många gånger tidigare och har ett fantastiskt genomsnittsbetyg på 94 och var bäst i det test som Trusted Reviews genomförde.
PC-tidningen som också har testat TomTom go live 825 anser att GPS:en har en riktigt bra skärm som kan registrera flera fingrar på en och samma gång. De uppskattar också HD Traffic tjänsten. De upplever guidningen som mycket bra och precis.
M3 uppskattar gränssnittet som är lättanvänt. Det var enkelt att följa instruktionerna och Tom Tom har till och med utrustat den med parkeringshjälp. Go live 825 använder sig av IQ Routes och får därigenom tillgång till den information som andra TomTom ägare laddat upp. Ännu en välkommen funktion tycker testvinnare.se.

Andra populära Bil-navigatorer


Garmin Nuvi 3490LMT Europe är en bra bil-GPS som kommer med livstids kartuppdateringar och en skarp skärm som ger en bra översikt. Den har tidigare vunnit en testvinst eftersom den är så smidig. Den har fått betyget 93 på testvinnare.se

Garmin Nuvi 1390T NOH Europe är en mycket prisvärd och extremt lättanvänd GPS-navigator eftersom den inte har så många olika funktioner. De funktioner den har fungerar dock väl. Den rekommenderas därför till användare som enbart är i behov av själva GPS-funktionen och inte av extra finesser.

Tips inför köp av bil navigator


De nya GPS-modellerna är dyrare än de äldre GPS-navigatorerna men eftersom funktionaliteten ständigt utvecklas kan det ändå löna sig att spendera lite mer på en dyrare modell än att köpa den billigaste bil-GPS:en.
Oavsett ny eller gammal modell visar en stor skärm tydligare vart du ska när du är ute och kör. Skärmen måste ge en bra överblick över de närmsta svängarna så att bilföraren får en tydlig vägvisning. Ljudkvaliteten på körinstruktionerna och röstinspelning är också mycket viktig eftersom det är dessa som används mest när du är ute på vägarna.

Bil-GPS-Recensioner


Det kanske viktigaste tipset för dig som funderar på att köpa en bil-GPS är att först läsa expertomdömen och tester för att avgöra vilken GPS-modell som är bäst för dig. Recensionerna ger tips om vilka funktioner du behöver ha i din bil-navigator.
Testen  visar också hur hög prestanda GPS-modellerna har. Exempelvis är det bra att känna till hur bra mottagningsenhet GPS:en har så att du inte helt plötsligt är utan täckning när du kör mellan husen i en stad.
Testarna prövar dessutom användarvänligheten så som hur lättinstallerad bil-navigatorn är och om menyerna enkla att förstå.

UPPDATERA DIN GPS MED VÄGKARTOR


För att din GPS ska kunna fylla sin funktion måste den kontinuerligt uppdateras med senaste trafikinformation och vägkartor. Kartmaterialet måste uppdateras när vägnätet förnyas. Var därför noga med att tänka igenom vilka kartor du kan tänkas behöva för det kan bli dyrt att köpa till kartor i efterhand.
Vissa tillverkare har engångskostnad för kartuppdateringar och andra tillverkare erbjuder istället ett i förväg angett antal uppdateringar. Detta påverkar naturligtvis kostnaden för innehavet av bil-GPS. Viktigt att tänka på vid prisjämförelser inför inköp av GPS är alltså vilka kartor som ingår samt om dessa kan uppdateras utan extra kostnad. TomTom och Garmin är några av de tillverkare som erbjuder gratis livstids kartuppdateringar.

GPS-funktioner för bilen


En bil-GPS kan ha många användbara GPS-funktioner utöver att bara navigera dig från en plats till en annan. Det finns en hel del användbara och bra tillvalsfunktioner att testa att koppla till din bil-GPS.
Det finns Gps:er som exempelvis kan användas till avståndsmätning, nummerupplysning, väderinformation, filassistans, körjournal, analys av ditt körbeteende och som har funktioner som hastighetsmätare och fartkameravarnare. En av de bästa funktionerna för bil navigatorn är parkeringshjälp-funktionen så att man snabbt hittar bästa parkeringsplatsen.
Det kommer hela tiden nya vidareutvecklade funktioner till Bil-GPS:erna som du kan testa så som: Tomtom Mapshare, Navigon Curve Warner,Tomtom IQ Routes, Tomtom  och Trafik och Mio 3D Landmarks. Många nyare modeller har idag dessutom multimediafunktioner exempelvis  Mios tv-mottagare. Och för ett par hundralappar kan du ofta köpa till live-tjänster till din bil-GPS. Dessa tjänster kopplar upp sig via mobilnätet med ett inbyggt simkort och får uppdaterad information om trafikstockningar och liknande.
Nedan har testvinnare.se listat de vanligaste bil-gps funktionerna:

TALSYSYNTES
En talsyntes gör om text till tal och ser till att bil-GPS:en läser upp fullständigt gatunamn istället för att bara informera om nästa sväng. Det är skärmläsaren som styr vad som skall läsas upp. Det känns tryggt att veta var man kör och gör hela bilfärden enklare och behagligare.

FILASSISTANS
En utmärkt bil-GPS funktion att testa för dig som ofta färdas i storstadstrafik menar IDG.se. Filassistans ger dig via GPS:en en verklighetstrogen bild av trafiken vilket hjälper dig att navigera rätt och veta när och till vilket körfält du ska ligga i, i en stressig stadstrafik.
Filassistans är också till stor hjälp för dig som inte är van vid storstadstrafik men som planerar en bilfärd till eller igenom en storstad. Om du inte har filassistans är det värt att testa det. En av dessa tjänster erbjuds av Garmin och heter Garmins Filassistans.

RÖSTSTYRNING


Med GPS-funktionen röststyrning slipper du knappa in destinationerna för bilfärden. Du kan istället tala in adressen och göra ändringar i din bilfärd medans du kör. Bra och tidsparande funktion när den fungerar som den ska. På senare tid har det blivit allt vanligare att GPS:en har röstkommando även för att kunna styra andra val med rösten. Du kan till exempel fråga efter en närliggande bensinstation eller tala in ett telefonnummer så slår GPS:en numret åt dig. Ett exempel på en sådan GPS-mottagare är Navigon 70 Premium.

FARTKAMERAVARNARE


En fartkameravarnare är en av de bästa GPS-funktionerna. Den talar om när en fartkamera närmar sig och håller dig uppdaterad om vilken hastighet du håller samt vilken hastighetsbegränsning som gäller. Bilnavigatorn kan både ge dig information om var förinstallerade fartkameror är placerade och varna dig för fartkameror i realtid. Om din GPS är utrustad med en fartkameravarnare är det lättare för dig att undvika böter och dessutom kör du tryggare. Det finns modeller vars röstguidning är på svenska.

POI - POINTS OF INTEREST


POI är Intressepunkter som markerar destinationspunkter såsom sjukhus, bensinstationer, restauranger och bankomater. Med POI kan du ofta också lagra några egna intressanta platser i GPS:en som exempelvis var du parkerade bilen senast, ditt hotell eller bästa stranden. När du sedan vill guidar GPS-mottagaren dig till den intressepunkt du valt. En bra GPS-funktion men tänk på att du måste uppdatera dina POI regelbundet för att de ska vara aktuella.

TMC - TRAFFIC MESSAGE CHANNEL


TMC-funktionen sköts av vägverket och den håller GPS:en och därmed dig uppdaterad i realtid om viktig trafikinformation som hinder på vägen i form av exempelvis pågående vägarbeten, köbildning, olyckor eller trafikarbeten. Med hjälp av TMC-funktionen ger GPS:en dig då vägbeskrivning till förslag på alternativa resvägar så att du kan undvika störande avbrott när du kör: Den guidar dig förbi bilköer och andra störande moment på vägen. De flesta TMC-funktioner sker via radion men det finns även TMC-funktion via gprs. Tomtom Trafik är en smart tjänst som erbjuder TMC via gprs.

KARTOR


Redan vid inköp av bil-GPS:en finns det hos de flesta modeller kartor och stadsdatabaser lagrade i minnet. Vilka kartor som medföljer beror lite på var du köper GPS:en. Men om du införskaffar den i Sverige så är det vanligt med kartversioner av Skandinavien, delar av Europa samt Nordamerika.

BLUETOOTH


Bluetooth kopplar samman din mobiltelefon med bil-GPS:en så att du kan ringa handsfree och slipper släppa taget om ratten eller flytta blicken från vägen. Du ringer istället smidigt via GPS:ens integrerade mikrofon och högtalare. En bilnavigator som har bluetooth-funktion är Garmin nüvi 3597 LMT.

Badkar
Badrum
Badrumsmöbler
Badrumstillbehör
Bakmaskin
Baktillbehör
Bidéer
Bjudmat
Blandare
Blender Mixer
Blommor
Borrmaskiner
Braskaminer
Brädspel, sällskapsspel
Brödrost
Bubbelbadkar
Byggtillbehör
Champagne & Mousserande viner
Dammsugare
Dammsugartillbehör
Digitala fotoramar
Diskbänkar
Diskmaskin
Dusch
Duschkabin
Dörrar
Elartiklar
Element
Elsågar
Elvisp
Ergonomi
Festprodukter
Ficklampa
Fläkt
Fritös
Frys
Fönster
Förbränningstoalett, mulltoa
Garageport
Gardiner
Garn och Stickning
Glassmaskin
Golv
Grill
Grilltillbehör
Gräsklippare
Grästrimmer, motorsågar mm
Handdukstorkar
Handfat och Tvättställ
Handverktyg
Heminredning
Hobbymaterial
Husmanskost
Högtryckstvätt
Ismaskiner
Kaffebryggare
Kaffekvarn
Kakel och Klinker
Kniv
Kolsyremaskin
Konstnärsmaterial
Kontorsmaterial
Kräftskiva
Kyl/frys
Kylskåp
Köksfläkt
Köksinredning
Köksmaskin
Köksvåg/hushållsvåg
köttkvarn, riskokare, skotork mm
Lakan mm
Lampor
Ljuskällor
Luftfuktare och Luftavfuktare
Luftkonditionering
Luftrenare
Lådvin
Mat
Matberedare
Mattor
Mikrovågsugn
Miniräknare
Mokabryggare
Multiverktyg mm
Målarfärg
Möbler
Paraplyer
Pooler
Rosévin
Råsaftcentrifug & Citruspress
Rödvin
Skruvdragare
Slipmaskiner
Smörgåsgrill
Snabbmat
Solcellsladdare
Solpaneler
Spa och Bastu
Spade, trädgårdstillbehör
Spis
Spishäll
Stavmixer
Stekpanna, kastrull mm
Strykjärn
Städutrustning
Symaskin
Sytillbehör
Säng, madrass och täcke
Tapet
Toalettstolar
Torkskåp
Torktumlare
Trädgårdsverktyg
TV-bänkar
Tvättmaskin
Ugnar
Utomhusmöbler
Vattenkokare
Vinkylskåp
Vitt vin
VVS Badrum
VVS Kök
Våffeljärn
Värmepumpar


 
Copyright 2004-2019 Testvinnare i Sverige
Med reservation fr skriv- och tryckfel (rapportera fel). Hemsidan mobilanpassad av MrWeb
Om cookies
Hitta fler Bil GPS test p testvinnare.se