Test GPS för Android, iPhone och iPad 2013


En GPS-app gör att du kan använda din mobiltelefon eller iPad som GPS-navigator också. Både prestanda och funktionalitet har i test visat sig vara jämförbara med renodlade GPS:er. Därför är det inte konstigt att GPS till Androider och iPhones blivit och fortsätter att vara omåttligt populära.

Det kan alltså vara värt att satsa på GPS- appar om du exempelvis har en iPhone eller äger en Android mobiltelefon eftersom flera av de nyare modellerna har inbyggda gps-mottagare och din smartphone bär du ju oftast med dig i vilket fall och således har du alltid tillgång till GPS var du än befinner dig.
Tekniken håller på att utvecklas allt jämnt men fortfarande är GPS-apparnas standard inte den bästa utan den är lite ojämn och du kan få vänta en stund på att Androidens GPS- mottagare hittar rätt position, men prestandan blir allt bättre på dem.
M3 finner i sitt test av GPS appar för Androider och iPhones att prestandan är tillräckligt hög för att de skall fungera tillfredsställande som bil-GPS:er bara man köper till ett fäste för mobiltelefonen exempelvis Tomtom iphone car kit som har inbyggda högtalare.

GPS-appar i bilen


Att använda sig av GPS i bilen är idag en självklarhet för många. Många har därför en bil-GPS. Om du ofta kör på okända vägar kan en fristående bil-GPS vara det bästa alternativ för dig eftersom de är mer pålitliga än GPS-apparna. En bil-GPS hänger sig sällan och har ofta större skärm och bättre ljud än många iPhones och Android mobiltelefoner. Både skärm och ljud är viktiga faktorer för tydliga körinstruktioner. Därför kan en iPad Mini vara ett mycket bra alternativ. Den är tillräckligt stor för att ge en tydlig kartbild samtidigt som den inte skymmer sikten i framrutan.

I det test som idg.se utförde visade testresultatet att GPS-apparna är ett bra alternativ till bil-GPS:en. Dessutom slipper du ju då problemet när du parkerat bilen och sedan skall promenera på okänd mark. Då är det bästa att ha GPS i mobiltelefonen. Då kan du via GPS-appar till din Android, iPad eller iPhone få vägledning oavsett om du är på vandring till fots eller är bilburen.
När du behöver GPS i bilen fäster du bara smartphonen i en anpassad hållare på vindrutan och pluggar in den via kabel eller Bluetooth till bilstereon och vips så har du en bil-GPS med körinstruktioner via bilstereons högtalare. Det bästa är att du inte behöver oroa dig för musiken utan du kan ändå lyssna på musik under bilfärden eftersom GPS-apparna tonar ner musiken när köranvisningarna ges. Väldigt smidigt och enkelt.

Det finns många GPS-tillverkare som numer också erbjuder GPS-appar till mobiltelefoner. Två av dessa producenter är Navigon och Tomtom.

Funktioner för GPS-appar


Du kan med GPS-appar till din Android, iPad och iPhone få de flesta GPS-funktionerna som en bil-gps erbjuder däribland fartkamera- och hastighetsvarning.
De flesta GPS-apparna använder kartor från Navteq eller Teleatlas och det är standard med inbyggd liveuppkoppling som bland annat ger möjligheten att rapportera kartfel direkt över mobilnätet. Oftast är det dock nödvändigt att köpa till ett abonnemang för att kunna använda livetjänsterna helt och fullt. Traffic Live är en sådan tilläggstjänst.

Från bilens OBD2 kontakt kan du via en adapter koppla in en app som gör att du kan läsa hur din körstil påverkar bränsleförbrukningen så att du kan köra så bensinsnålt som möjligt. En sådan app som kan användas med OBD2 kontakten är exempelvis Torque.

Bästa Bil-GPS:en för iPhones eller Androider


Testvinnare.se har plockat ut de fem av de bästa bil-GPS apparna för iPhones, iPads och Androider: När man testar iPhone- och Android appar för bil-GPS bör man ta hänsyn till tillgång till live-tjänster och kartinnehåll. Många GPS-appar har ofullständigt kartinnehåll. Det finns många tester på GPS:er att tillgå på internet exempelvis har Råd & Rön testat GPS-appar. Nedan listar vi de fem GPS-apparna för att utse bästa GPS för Androider, iPads och iPhones.


Waze


Waze är en gratis GPS-app för din iPhone eller Android telefon som är aningen plottrig men lättnavigerad med bra inställningarna och tydlig kartbild.


Eftersom det är användarna som skall bygga upp materialet till kartorna är dessa av naturliga skäl ofullständiga och i skandinavien har Waze därför stora brister i kartmaterialet. Men det är enkelt att söka upp de adresser som finns lagrade.
Waze har över 30 miljoner användare och om du bor ett område med många Waze-användare som i USA hittar den snabba rutter samt ger dig alternativ så att du kan välja mellan exempelvis snabbaste eller kortaste resvägen. I dessa områden kan du också få detaljerade rapporter från andra användare och röstvarningar i realtid om var det finns fartkameror, köer, halt underlag eller poliskontroller. Röstinstruktioner som är bra kan du få på svenska i din iPhone eller Android telefon.
Om du ansluter dig till det sociala nätverket kan du se var dina vänner befinner sig och också meddela dem vart du är på väg samt när du beräknas vara framme.


Men det är i Sverige fortfarande för få användare för att du ska kunna förlita dig på Waze som GPS. Det saknas för många gator helt enkelt vilket gör att du får dålig guidning med konstiga vägval. Dock fungerar den som sagt bra på kända vägar.


PC för alla och Ljud & Bild som båda testat Waze har kommit fram till liknande resultat och testen visar att Waze inte fungerar tillfresställande som GPS-app i Sverige.
Men Waze är också ett underhållande spel där du tjänar poäng genom att bidra med väginformation under tiden du är ute och kör. Mobil.se tycker att appen mer lämpar sig för spel än som gps.
Testvinnare.se rekommenderar dig som skall ut och resa i USA att ladda ner denna gratis-app det är då den bästa GPS:en för så väl iPhone som Android telefoner, men satsa på en annan GPS-app om du skall vistas någon annanstans än i USA. Här kan du läsa mer om WazeTomTom Navigator for iPhone


TomTom navigator är en prisvärd GPS-app för Iphone och Ipad. Kartbilden är tydlig och enkel att få fram. Du får livstids kartuppdateringar inkluderade i priset men måste betala extra för trafikinformation och varning för fartkameror. Dessa extrafunktioner fungerar dock jättebra. Trumfkortet HD Traffic ger en väl detaljerad bild av trafiksituationen i realtid så att du får veta hur försenad du blir på en väg som det uppstått problem på. Du får då också förslag på alternativa vägval.
Navigator fungerar dessutom jättebra utan uppkoppling vilket gör den mycket lämplig även på utlandsresan. Och det finns mer pengar att spara. Om du använder TomTom navigators "Eco Routes" så visas du den väg som kräver minst bränsleförbrukning.

M3¬†som ocks√• testat Navigator har uppm√§rksammat ¬†m√∂jligheten att f√• ljudvarningar vid skolor eller gudstj√§nstlokaler. De rekommenderar TomTom Navigator och anser den vara prisv√§rd. De ger denna GPS f√∂r iPhone betyget 8 av 10. √Ąven¬†Mobil.se anser att den √§r bland de b√§sta valen av GPS-appar. B√§st i test f√∂r iphone menar Ljud & Bild. Testvinnare.se utser TomToms Navigator till b√§sta GPS:en f√∂r iPhone f√∂r stadstrafik tack vare HD Traffic-tj√§nsten.

Navigon (for iPhone)


Navigon är en användarvänlig och snabb GPS för iPhones från Navigon med smarta och prisvärda funktioner som exempelvis att man ges mycket information om resmålet bland annat väder, restauranger och parkeringsmöjligheter. Dessutom kan man öppna en meny med funktioner som delmål och intressepunkter utmed resvägen. Den visar en mycket tydlig karta och liksom Waze ger Navigon möjligheten att välja mellan snabbaste eller kortaste resvägen. Och precis som Navigator fungerar den utmärkt även utan uppkoppling.

Navigon rekommenderas av både Ljud & Bild och M3 och fick betyg 9 av 10 av M3.
Mobil.se uppskattar talsyntesen och körfältsassistansen och menar att Navigon tillhör de bästa valen av GPS för iphones.
Testvinnare.se finner Navigion vara det bästa valet för landsvägar om du äger en iPhone eller iPad.

Google Navigator


Detta är Googles gratis GPS-app för Androidtelefoner. Den har inga extrafunktioner utan guidar dig till en plats i taget utan möjlighet till aktuell trafikinformation utöver om din resväg flyter i normal eller sänkt hastighet. Således ingen information om vad som orsakat fördröjningen.
Det bästa med den är att Google Navigator hittar överallt men du kan inte lägga in några delmål på resan. Däremot kan du se alla bensinstationer längs resvägen och skriva in sökord och få förslag på platser för exempelvis restauranger. GPS-appen visar också andra Google-användares ­recensioner av din sökta plats. Det är en trevlig funktion.
Kartan saknar 3d-effekter och främst är det byggnaderna som finns i andra GPS-appar man skulle behöva för att lättare orientera sig. Men å andra sidan har du möjlighet att se resvägen som den ser ut i verkligheten i och med Googles "Street View". Det är en betryggande GPS-funktion.

Google Navigator har problem med timingen för röstcoachningen som ofta kommer för sent. Dessutom ges körinstruktionerna bara på engelska och uttalen på svenska orter är inte den bästa.

M3 och PC för alla som båda testat Google Navigator är missnöjda med själva guidningen som upplevs missvisande. Inte heller Mobil.se är imponerad av denna funktion.
Testvinnare.se finner Google Navigator vara bra alternativ för dig som äger en Android mobiltelefon och som sällan behöver använda GPS. Det är inte den bästa GPS en för Androider men eftersom den är gratis och kan alla vägar är den en bra tillfällig lösning. Vi uppskattar också möjligheten till Street View.

Nokia Maps


Nokia Maps är mycket lättanvänd och snyggt gränssnitt. Den är smidig och kräver ingen installation utan fungerar direkt i webbläsaren. Nokia Maps har många funktioner utöver röstinstruktionerna. När du valt mål för resan ger dig Nokia Maps förslag på restauranger och nöjen i närheten av resmålet.
Största problemet med Nokia Maps är att det inte går att stänga av skärmsläckaren vilket gör att skärmen slocknar efter en stund skriver mobil.se som också har testat GPS-appen.
Testvinnare.se finner att Nokia Maps är en av de bästa GPS:erna för Androider.


TIPS


Glöm inte att se till att Androidens eller iPhonens skärm är tillräcklig för grafiken ska synas tydligt. Med en iPad är det lättare att se detaljer och träffa pekknappar, men den är svårmonterad eftersom den är mer skrymmande.
En offlinefunktion besparar dig dyra telefonräkningar. Om du planerar en vistelse utomlands kan ett köp av sim-kort med 3g vara det billigaste alternativet.

GPS-appar för träning


GPS-apparna kan mer än bara navigera dig rätt. Om du exempelvis vill börja löpträna finns de massor med träningsappar för så väl Androider som iPhones med bland annat röstcoachning, tävlingsmöjligheter mot vänner och att dela dina träningspass på Facebook.
Med GPS-apparna kan du spela in löprundan via telefonens GPS-mottagare och erhålla en karta med detaljerad information över din träning. Om du betalar extra får du tillgång till mer avancerade kartor. Dessa GPS-appar är smidigare och roligare att ha med sig än en extern GPS-mottagare.
Nedan har testvinnare. se valt ut några av de bästa tränings-apparna.

Endomondo


Endomodo är en bra gratis app för Android telefoner som har ett snabbt och lättanvänt gränssnitt med många plattformar ger dig chansen att tävla med kompisar eller med större grupper. Den har många bra funktioner och om du köper pro-versionen får du dessutom en inbyggd stegräknare och mer detaljerad intervallträning. Du kan ansluta ett pulsband till appen. Både Smartson och mobil.se fann Endomodo vara bästa träningsappen i sitt test av träningsappar.


Nike+GPS


Nike har i samarbete med Tomtom utarbetat denna GPS-klocka som är skräddarsydd för löpning med kartor. Du kan tävla och få röstcoaching samtidigt som den också fungerar som en klocka. Den har fått betyget 90 av 100. En riktigt bra app som ger dig röst coaching som håller dig motiverad. Expressen och mobil.se har också testat denna GPS-klocka.Runtastic


Runastic finns som en välfungerande gratis sport-app, men det finns också en version med fler funktioner som du måste betala för. Betal-appen är riktigt bra även om den är ganska rörig. Det är en social app där du kan träna med vänner som använder samma app, ta bilder och dela med dig av träningsresultatet på Facebook. Gratis versionen är dock inte i samma klass som de andra sport-apparna i detta test. Runastic fungerar utmärkt med pulsmätare och kadensmätare menar mobil.se. Smartson finner denna löpar-app extra lämplig för ungdomar.

Sportstracker


Denna enkla gratis GPS-app har ett mycket bra stöd för mobilplattformar men har inte många övriga funktioner men du kan ansluta pulsband till den. Sportstracker Pro är dock en ganska dyr betalversion som erbjuder mer funktioner som att gå med i olika grupper samt dela med sig av resultatet på Facebook och låta andra vara med dig live på din träningsrunda. Smartson finner dock Sportstracker Pro svåranvänd och omodern. mobil.se finner inte sportappen klomplett.

Fördelar med GPS i Androiden och smartphonenEftersom många smartphones, iPads och Androider idag har inbyggda GPS-mottagare är en självklar fördel med GPS-appar att du slipper släpa på en extra pryl i form av en handhållen GPS- mottagare.
Dessutom är GPS-apparna mer lättanvända. Dagens iPhones, iPads och Androider har i allmänhet mycket bättre bildskärmar med bättre touchrespons än de renodlade GPS:erna.
Med GPS i din mobiltelefon slipper du också krångla och betala extra för kartuppdatering. Du behöver bara göra några få klick på din Android eller smartphone så har du laddat ner kartorna. Eftersom iPhones och Androider har en internetuppkoppling med 3g kan en del GPS-appar kontinuerligt uppdatera informationen så att du ständigt är ájour med vilka köer, poliskontroller, vägarbeten eller olyckor som finns på din färdväg.

Ett tips till dig som funderar på att köpa en GPS-mottagare är alltså att köpa eller ladda ner en gratis GPS-app eftersom det blir billigare och dessutom en pryl mindre att tänka på och att införskaffa.

GPS-appar gratis


Det finns alltså GPS-appar som är gratis att ladda ner och de som du måste betala för. Det som utmärker betal-apparna är främst att röstläget är tydligare så att du bättre hör instruktionerna än med gratis GPS-apparna. Många GPS-appar har gratis grundfunktion som du kan köpa betaltjänster till. Om du vill utnyttja livetjänsterna fullt ut bör du köpa ett abonnemang.

Accesspunkter trådlöst nätverk
AD/DA-omvandlare (DAC
Android app
Antivirus
Backup
Begagnade spel
Bildskärmstillbehör
Bläckstråleskrivare
Brandvägg
CD-/DVD-enhet
CPU
Datorbatterier och Nätadaptrar
Datorchassi
Datorhögtalare
Datorkylning
Datorväskor
Dockningsstation
Dokumentförstörare
Drivrutin
Foto- och Grafikprogram
Fotopapper
GPS
GPS till Android, iPhone/iPad
Grafikkort
Hårddisk & SSD
Hörlurar och headset
Internettjänster
Ipad app
Iphone app
Iphonespel
Kontorsprogram
Kopiatorer
Laptop
Laptop tillbehör
Laserskrivare
Ljudkort
Läsplatta
Mac desktop
Macspel
Mediacenter
Mediaspelare, ipod, mp3
Moderkort
Monitor
Multifunktionsskrivare
Mus
NAS Server
Nedladdningsbara spel för PC
Nedladdningsbara spel till Mac
Nintendo 3DS-spel
Nintendo Wii-spel
Nätverk via elnätet
Nätverkskort
Operativsystem
PC-Mikrofon
PC-spel
Playstation 3-spel
Playstation 4-spel
Playstation portablespel
Playstation Vita Spel
Projektor
PSU
RAM-minne
Ritplattor
Router
Server
Skanner
Skrivare
Skrivartillbehör
Spel för Nintendo Wii U
Spelkonsoler PS3, XBox, Wii
Spelkonsoltillbehör
Spelkontroller
Stationär dator
Surfplatta & iPad
Surfplatta & iPad tillbehör
Switch
Tangentbord och tgb/mus-paket
Tillbehör Hårddiskar
Tillbehör läsplatta
Tillbehör stationära datorer
TV-kort
USB-hubbar
USB-minne och minneskort
Videoredigeringsprogram
Webbkamera/nätverkskamera
Xbox 360-spel
Xbox One Spel
√Ėvriga programvaror
Badkar
Badrum
Badrumsmöbler
Badrumstillbehör
Bakmaskin
Baktillbehör
Bidéer
Bjudmat
Blandare
Blender Mixer
Blommor
Borrmaskiner
Braskaminer
Brädspel, sällskapsspel
Brödrost
Bubbelbadkar
Byggtillbehör
Champagne & Mousserande viner
Dammsugare
Dammsugartillbehör
Digitala fotoramar
Diskbänkar
Diskmaskin
Dusch
Duschkabin
Dörrar
Elartiklar
Element
Elsågar
Elvisp
Ergonomi
Festprodukter
Ficklampa
Fläkt
Fritös
Frys
Fönster
Förbränningstoalett, mulltoa
Garageport
Gardiner
Garn och Stickning
Glassmaskin
Golv
Grill
Grilltillbehör
Gräsklippare
Grästrimmer, motorsågar mm
Handdukstorkar
Handfat och Tvättställ
Handverktyg
Heminredning
Hobbymaterial
Husmanskost
Högtryckstvätt
Ismaskiner
Kaffebryggare
Kaffekvarn
Kakel och Klinker
Kniv
Kolsyremaskin
Konstnärsmaterial
Kontorsmaterial
Kräftskiva
Kyl/frys
Kylskåp
Köksfläkt
Köksinredning
Köksmaskin
Köksvåg/hushållsvåg
köttkvarn, riskokare, skotork mm
Lakan mm
Lampor
Ljuskällor
Luftfuktare och Luftavfuktare
Luftkonditionering
Luftrenare
Lådvin
Mat
Matberedare
Mattor
Mikrovågsugn
Miniräknare
Mokabryggare
Multiverktyg mm
Målarfärg
Möbler
Paraplyer
Pooler
Rosévin
Råsaftcentrifug & Citruspress
Rödvin
Skruvdragare
Slipmaskiner
Smörgåsgrill
Snabbmat
Solcellsladdare
Solpaneler
Spa och Bastu
Spade, trädgårdstillbehör
Spis
Spishäll
Stavmixer
Stekpanna, kastrull mm
Strykjärn
Städutrustning
Symaskin
Sytillbehör
Säng, madrass och täcke
Tapet
Toalettstolar
Torkskåp
Torktumlare
Trädgårdsverktyg
TV-bänkar
Tvättmaskin
Ugnar
Utomhusmöbler
Vattenkokare
Vinkylskåp
Vitt vin
VVS Badrum
VVS Kök
Våffeljärn
Värmepumpar