Test av högtalare


Att köpa en bra högtalare billigt


Det enklaste sättet när man ska köpa bra högtalare är att läsa recensioner eller köpa välkända märken så som Yamaha, KlipschElac eller Audio Pro. Men då blir högtalaren oftast inte billig. En av hållpunkterna för att köpa en bra högtalare är storleken.
En bra högtalare är oftast stor för att kunna ge ett mer kraftfullt och fylligt ljud och därför låter stora golvhögtalare i allmänhet bäst. Ljudet från golvhögtalare har ett större omfång, är mer kraftfullt och kan spela högre med samma förstärkareffekt än stativhögtalaren. Högtalarens effektivitet ökar i takt med en större lådvolymen vilket gör att man kan spela högre och renare, med färre watt. Något att tänka på vid köp av högtalare till hemmabio.

Golvhögtalare är inte billiga men det lönar sig i längden eftersom de håller i ca 2 decennier. För att ljudet skall bli så bra som möjligt behöver du dock också ha en bra förstärkare. Ljudet kan nämligen aldrig kan bli bättre än de signaler förstärkaren skickar till högtalarna.

Ett bra mellanting mellan pris och kvalitet kan vara att satsa på de kompakta golvhögtalarna så får du bra högtalare relativt billigt. Stativ högtalarna tar lika mycket plats men saknar då det extra baselementet vilket ger de kompakta golvhögtalarna ett mer dynamiskt ljud.

Test golvhögtalare


 Tannoy Revolution DC6T SE


Tannoy Revolution DC6TTannoy Revolution DC6T SE har träfaner och är utrustat med en diskant som är placerad i mitten och ett baselement längst ner vilket ger en bättre ljudkvalitet med bra samspel mellan diskant och mellanregister samt bra grundtoner. Revolution DC6T SE levererar en mycket balanserad ljudbild med fin dynamik. Dock blir ljudbilden instabil vid hög ljudvolym.

Ljud & Bild finner Tannoy DC6T SE vara en oproblematisk högtalare med hög känslighet som  även passar bra tillsammans med billiga förstärkare. Ljud & Bild uppskattar särskilt mellanregistret som de menar får fram ljudet på ett imponerande sätt. De beskriver högtalaren som livlig och välbalanserad.

Revolution DC6T SE  från Tannoy har sedan tidigare utsetts till bästa golvhögtalare av flera oberoende källor. Detta är verkligen en bra högtalare för dig som vill ha en "all-round-högtalare" till ett bra pris.

Små högtalare


De små högtalarna är oftast mindre och billigare vilket gör dem attraktiva inredningsmässigt och för plånboken men de låter oftast sämre. De är betydligt lättare att placera än golvhögtalare och enklare att få bra ljud ur kanske är det därför det köps så många små golvhögtalare trots att de inte låter lika bra som golvhögtalare eftersom de saknar djupbas och inte klarar höga volymer.

Små högtalare kallas också stativhögtalare eftersom du kan välja att placera dem på stativ, men då tar de nästan lika mycket plats som golvhögtalarna. Om du vill placera dem någon annanstans är det viktigt att högtalaren placeras i samma höjd som dina öron men bästa ljudet från små högtalare får du dock om du placerar dem på stativ. Men med ett stativ hamnar du på samma pris och platsbehov som med många golv högtalare. Och dessutom behöver du då en kraftigare förstärkare till de små högtalarna.

Test av stativhögtalareBoston Acoustics A 25Boston Acoustics A 25 har belönats med en testvinst tidigare och får betyget 79 på testvinnare. A 25 från Boston Acoustics är billiga stativhögtalare som passar att hängas på väggen, ställas i bohyllan eller på stativ. Denna lilla högtalare levererar en detaljerad ljudbild som även tål att spelas högt. Till och med basen kommer fram bra med A 25. Den har tryck och är fyllig. A 25 har fin balans mellan bas och diskant samt ett välbalanserat mellanregister.

Ljud & Bild som också recenserat Boston Acoustics A 25 skriver att det är en livlig allroundhögtalare med fylligt klingande ljud. Tyvärr kommer mikrodetaljer i musiken inte fram ordentligt.

Subwoofer - bashögtalaren


En subwoofer eller subbas som den också kallas är en högtalare som är designad att spela djupa basfrekvenser ner till 20 Hz.. Låga frekvenser som ljud från kontrabas och orgel är svårt för andra högtalare att återge. Utan subwoofer missar man mycket av rumsklangen. Om du vill ha bästa filmljud bör du satsa på en bra subwoofer eftersom många av de nyare DVD- och Blu-ray-filmerna har ett ljudspår som är avsett för just subwoofer. Utan subbasen riskerar du att häftiga smällar och liknade i filmerna inte låter så häftiga och naturtrogna.
En subbas låter precis som andra högtalare bättre om de är stora. Och precis som med andra högtalare finns det också subwoofer med inbyggd förstärkare i kabinetten så kallade aktiva subwoofer och de utan som kallas passiva subwoofer.

Test Subwoofer


Jamo Sub 800 SubwooferJamo Sub 800 är en mycket bra subwoofer med bra djup i ljudet trots att den är så liten. Prislappen är dock inte liten för detta är inte en billig subwoofer. Eftersom den är så liten är den lätt att placera i de flesta rum. Vid normala ljudvolymer låter den fantastiskt. Testvinnare rekommenderar Jamos Sub 800 till alla som vill ha små högtalare i sitt hem. Bättre subwoofer med de måtten är svårt att få tag på.
Reference audio tycker att Sub 800m från Jamo är en fantastisk subbas.

Hela högtalarsystem med bra subwoofer från exempelvis Harman Kardon hittar du i vår kategori för hemmabio. Och om du är intresserad av att köpa tillbehör till dina högtalare kan du kika på vår kategori för högtalartillbehör.

 

Badkar
Badrum
Badrumsmöbler
Badrumstillbehör
Bakmaskin
Baktillbehör
Bidéer
Bjudmat
Blandare
Blender Mixer
Blommor
Borrmaskiner
Braskaminer
Brädspel, sällskapsspel
Brödrost
Bubbelbadkar
Byggtillbehör
Champagne & Mousserande viner
Dammsugare
Dammsugartillbehör
Digitala fotoramar
Diskbänkar
Diskmaskin
Dusch
Duschkabin
Dörrar
Elartiklar
Element
Elsågar
Elvisp
Ergonomi
Festprodukter
Ficklampa
Fläkt
Fritös
Frys
Fönster
Förbränningstoalett, mulltoa
Garageport
Gardiner
Garn och Stickning
Glassmaskin
Golv
Grill
Grilltillbehör
Gräsklippare
Grästrimmer, motorsågar mm
Handdukstorkar
Handfat och Tvättställ
Handverktyg
Heminredning
Hobbymaterial
Husmanskost
Högtryckstvätt
Ismaskiner
Kaffebryggare
Kaffekvarn
Kakel och Klinker
Kniv
Kolsyremaskin
Konstnärsmaterial
Kontorsmaterial
Kräftskiva
Kyl/frys
Kylskåp
Köksfläkt
Köksinredning
Köksmaskin
Köksvåg/hushållsvåg
köttkvarn, riskokare, skotork mm
Lakan mm
Lampor
Ljuskällor
Luftfuktare och Luftavfuktare
Luftkonditionering
Luftrenare
Lådvin
Mat
Matberedare
Mattor
Mikrovågsugn
Miniräknare
Mokabryggare
Multiverktyg mm
Målarfärg
Möbler
Paraplyer
Pooler
Rosévin
Råsaftcentrifug & Citruspress
Rödvin
Skruvdragare
Slipmaskiner
Smörgåsgrill
Snabbmat
Solcellsladdare
Solpaneler
Spa och Bastu
Spade, trädgårdstillbehör
Spis
Spishäll
Stavmixer
Stekpanna, kastrull mm
Strykjärn
Städutrustning
Symaskin
Sytillbehör
Säng, madrass och täcke
Tapet
Toalettstolar
Torkskåp
Torktumlare
Trädgårdsverktyg
TV-bänkar
Tvättmaskin
Ugnar
Utomhusmöbler
Vattenkokare
Vinkylskåp
Vitt vin
VVS Badrum
VVS Kök
Våffeljärn
Värmepumpar


 
Copyright 2004-2019 Testvinnare i Sverige
Med reservation fr skriv- och tryckfel (rapportera fel). Hemsidan mobilanpassad av MrWeb
Om cookies
Hitta fler Högtalare test p testvinnare.se