Bästa lådvin i test


Vi dricker allt mer lådvin för varje år som går och sedan några år tillbaka står boxvin för ungefär hälften av all vinförsäljning. Men många föredrar fortfarande en flaska rödvin till sitt kött för om sanningen skall fram så är det viss smakskillnad mellan samma vin på box och på flaska. Men det finns många fördelar med lådvinet också.

Det bästa sättet att avnjuta lådvin är att dricka det så snart som möjligt, vilket inte borde vara allt för svårt trots att det innehåller lika mycket vin som fyra flaskor vin och räcker till ca 24 glas. Men skämt å sido så är bag-in-box-vin ett ungt vin som är som bäst när det är nytappat och man skall helst köpa ett lådvin som är så färskt som möjligt.
För att boxvinet skall hålla och smaka gott är det viktigaste att man förvarar det svalt eftersom syre och värme är de största hoten.

Fördelar med lådvin


Självklart finns det många fördelar med ett vin som står för hälften av all vinförsäljning. Nedan finner du ett par punkter som bidragit till populariteten av bag-in-box-vin.

 • Lådvin är oftast billigare än sin motsvarighet på flaska och utgör därför ett attraktivt alternativ för många.

 • En box är också mindre ömtålig än en flaska och därför lättare att ta med sig på picnick och liknande.

 • En öppnad box med rött vin kan hålla upp till 6 veckor i kylskåp. En låda vittvin eller rosevin håller i 3-4 veckor i kyl.
  Du kan räkna med att lådvinets hållbarheten halveras i rumstemperatur, men det är ändå lång hållbarhet jämfört med några dagars hållbarhet för en öppnad flaska vin. Detta gör det väldigt behändigt när man bara vill ha ett glas vin till maten då och då.

 • Eftersom lådvin är ett ungtvin behöver man inte vara vinkännare eller kunna något om årgångar utan om man köper så nytappat vin som möjligt har man stor chans till ett bra lådvin.


NACKDELAR MED BOXVIN


Tyvärr finns det nackdelar med det mesta och så också med boxvin:

 • Ett lådvin blir inte bättre av att lagras utan en oöppnad box med rött vin håller i ungefär 10 månader från tappdatumet, för vitt lådvin- och rosevin på box är hållbarheten något mindre. Du kan räkna med ca 8 månaders hållbarhet.

 • Smaken är faktiskt sämre för samma vin i box än på flaska vilket beror på att man tillsätter en extra dos av svavel i lådvinet för att minska oxidationen. Detta bland annat gör att vin på box inte anses lika fint som vin på flaska och därför lämpar sig boxvinet inte i finare sammanhang och fester. Men det extra svavlet dunstar bort om vinet får stå i en karaff 30 minuter innan det skall drickas.

 • Många föredrar att ställa en fin flaska på det dukade bordet framför en låda.


Bästa lådvinet i test


Eftersom lådvin är unga viner kan det skilja sig en del från år till år vilket som är det bästa lådvinet. Men nedan har du några bag-in-box-vin som tidigare fått högsta betyg

Bästa Röda lådvin och bästa vitt boxvin


Testvinnare har sorterat ut de bästa vita- och röda vinerna på box och följande viner har antingen fått bästa betyg i tester eller utnämnts till bäst i test:

Vinbanken.se har gett bästa betyg till:

 • 12507 Vila Santa Reserva som är ett rött portugiskt vin på box.

 • 2150 Petit Chablis Ropiteau från Frankrike som är ett vitt lådvin

 • 5354 Tommasi Graticcio App. Parz. Ett rött boxvin från Italien

 • 2296 Rabl Grüner Veltliner. Ett vitt vin i box från Österrike


Ica kuriren ger fem hjärtan till följande viner i box:

 • 22139 Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc från Frankrike. Ett vitt vin i box som passar bra att drickas som det är eller tillsammans med det mesta med sin fräscha och lite rökiga smak av krusbär, nässlor och halm.

 • 6560 Cono Sur Bicicleta Pinot Noir. Ett rött vin från Chile har smak av hallon och örter. Dess friska smak har en bra balans som passar bra till örtkryddat rött kött.


Test av bästa bag-in-box-vin till grillat


Ica kuriren ger fem hjärtan till dessa bag-in-box-vin:

 • Bästa lådvinet Fetzer Sundial Chardonnay2148 Fetzer Sundial Chardonnay från USA som är ett guldgult vin som passar bra till grillat med sin goda blandning av citrongräs, smör, krita och ek.

 • 6453 Beringer Sonoma Chardonnay. Ett ganska fylligt vin från USA som också det passar bra till grillade skaldjur, fisk och kyckling. Dess smak bjuder på en kombination av vanilj, citrus, ek, toast, smör och örter.

 • Bästa boxvin Pasqua Sanzeno Cabernet Merlot7530 Pasqua Sanzeno Cabernet Merlot. Detta fruktiga och kryddiga Italienska rödvin på box är ett relativt billigt vin med smak av chili och bär som gör att det passar bra till grillat eller stekt kött och rotfrukt.

 • 2315 Raccolto Nero d´Avola Cabernet Sauvignon är ytterligare ett gott boxvin av bästa kvalitet från Italien som passar bäst till grillat kryddigt kött eller korv.

 • Lådvin till grillat Periquita Reserva2560 Periquita Reserva. Ett medelfylligt röttvin på box från Portugal som smakar skogsbär, läder och tobak. Passar bra med grillat fläsk eller kyckling.

 • 7451 Roodeberg. Ett fruktigt rött vin på låda från Sydafrika med bra syra och smak av gräs, mörka bär och kaffe som är 14%-igt. Drick det gärna som det är eller till rött kött från grillen.


Bäst rosevin i box


Vinbanken.se rekommenderar 74050 Mulderbosch Cab S  Rosé från Sydafrika.

DN har i sitt test av rosevin på box utsett fäljande rosévin att vara de bästa:

 • Puycheric Syrah Rosé lådvin2209 Puycheric Syrah Rosé. För 169 kr får du 3 liter av detta franska vin på box. Puycheric Syrah är lättdrucken med en frisk smak av jordgubbssaft.

 • 2181 Vernissage Syrah Rosé som också är ett fransk rosevin har en udda design som liknar en handväskakan. Du kan köpa detta boxvin för dryga 200 kr om du gillar vill ha ett gott rosevin med en uppfriskande smak av apelsin.


Ica kuriren rekommenderar 2209 Puycheric Syrah Rosé. Ett syrligt rosevin från Frankrike med smak av skogsbär och örter som passar bra till sommarbuffé och grillat ljust kött.

Badkar
Badrum
Badrumsmöbler
Badrumstillbehör
Bakmaskin
Baktillbehör
Bidéer
Bjudmat
Blandare
Blender Mixer
Blommor
Borrmaskiner
Braskaminer
Brädspel, sällskapsspel
Brödrost
Bubbelbadkar
Byggtillbehör
Champagne & Mousserande viner
Dammsugare
Dammsugartillbehör
Digitala fotoramar
Diskbänkar
Diskmaskin
Dusch
Duschkabin
Dörrar
Elartiklar
Element
Elsågar
Elvisp
Ergonomi
Festprodukter
Ficklampa
Fläkt
Fritös
Frys
Fönster
Förbränningstoalett, mulltoa
Garageport
Gardiner
Garn och Stickning
Glassmaskin
Golv
Grill
Grilltillbehör
Gräsklippare
Grästrimmer, motorsågar mm
Handdukstorkar
Handfat och Tvättställ
Handverktyg
Heminredning
Hobbymaterial
Husmanskost
Högtryckstvätt
Ismaskiner
Kaffebryggare
Kaffekvarn
Kakel och Klinker
Kniv
Kolsyremaskin
Konstnärsmaterial
Kontorsmaterial
Kräftskiva
Kyl/frys
Kylskåp
Köksfläkt
Köksinredning
Köksmaskin
Köksvåg/hushållsvåg
köttkvarn, riskokare, skotork mm
Lakan mm
Lampor
Ljuskällor
Luftfuktare och Luftavfuktare
Luftkonditionering
Luftrenare
Lådvin
Mat
Matberedare
Mattor
Mikrovågsugn
Miniräknare
Mokabryggare
Multiverktyg mm
Målarfärg
Möbler
Paraplyer
Pooler
Rosévin
Råsaftcentrifug & Citruspress
Rödvin
Skruvdragare
Slipmaskiner
Smörgåsgrill
Snabbmat
Solcellsladdare
Solpaneler
Spa och Bastu
Spade, trädgårdstillbehör
Spis
Spishäll
Stavmixer
Stekpanna, kastrull mm
Strykjärn
Städutrustning
Symaskin
Sytillbehör
Säng, madrass och täcke
Tapet
Toalettstolar
Torkskåp
Torktumlare
Trädgårdsverktyg
TV-bänkar
Tvättmaskin
Ugnar
Utomhusmöbler
Vattenkokare
Vinkylskåp
Vitt vin
VVS Badrum
VVS Kök
Våffeljärn
Värmepumpar


 
Copyright 2004-2019 Testvinnare i Sverige
Med reservation fr skriv- och tryckfel (rapportera fel). Hemsidan mobilanpassad av MrWeb
Om cookies
Hitta fler Lådvin test p testvinnare.se