Rödvin i test


Många av oss avnjuter gärna ett glas rött av husets bästa vin. Varje rödvin har sin egna optimala serveringstemperatur, men generellt kan man säga att det röda vinet i test visat att det skall avnjutas när det håller en temperatur som är mellan 16 och 18 grader. Men testa hellre lite för kallt än för varmt. Bäriga viner med en frisk smak av jordgubbar, vinbär, hallon och lingon skall dock serveras ännu kallare. Det bäriga vinet smakar som bäst vid en temperatur mellan 14 och 16 grader.
Rött vin dricks i rödvinsglas som är lite större i kupan än vitvins glasen och champagneglas. Ju större glas och bredare öppning desto mer syre får vinet och kan  då utveckla sin smak fullt ut. Tulpanformade rödvinsglas är att föredra eftersom en avsmalnande mynningen gör att dofterna stannar kvar. Helst skall vinglaset bara fyllas till hälften eftersom det då finns plats att snurra det och frigöra aromerna vilket får rödvinet att smaka mer. Tips är dock att om det är ett mindre bra rödvin så fyll då glaset lite mer eller ännu hellre använd det i matlagningen som ett matlagningsvin. Vill du däremot behålla smaken på vinet är det viktigt att du ställer tillbaka vinet så fort som möjligt i kylen.
Mat och vin Châteauneuf du Pape

Vin och mat


Vin och mat hör ihop och serveras därför ofta vid bjudningar. En flaska rödvin räcker till ca 5-6 glas. Ofta serverar man först ett glas mousserande vin som drickes innan själva måltiden och sedan rött eller vitt vin till maten och så kan det hela avslutas med ett dessertvin. Om du vill ha ett billigt vin på bjudningar eller bara önskar ta ett glas rödvin då och då är det värt att testa ett lådvin.

Generellt brukar man säga att rödvin passar bra med kött och smakrika ostar. Men för vinkännare är det mer noggrant med vilken mat som passar ihop med olika vinsorter. Här är några riktlinjer:

 • Bärigt rött vin passar exempelvis mycket bra till lättare mat av kyckling, fläsk och fisk. Ett friskt bärigt vin är jättegott till grillad eller stekt fisk. Det blir en riktigt god och hälsosam middag.

 • Fruktigt rödvin lämpar sig väl till stekt eller grillat nötkött och lamm. Detta är bra mat och dryck för en god sommarbjudning.

 • Kryddigt rött vin har du med fördel till örtiga rätter med lamm, fläsk och nöt samt svamp. En passande bjudmat på höstkanten.

 • Strama och smakrika viner passar bra till mustiga grytor av nötkött och lamm samt viltkött. En värmande och god middag på vinterhalvåret.

 • Ett fylligt och söt rödvin passar utmärkt med lagad ost, vilket kan avsluta en måltid på ett underbart sätt.


Vin till grillat


Vad passar väl bättre till grillat som är starkt och hett än ett glas rödvin av bästa kvalitet. Det förhöjer verkligen stämningen på sommar grillfesten.

Allt om vin.se har testat många goda rödvin och nedanstående röda viner har varit bland de bästa vin till grillat kött:

Vin till grillat Pasqua Sanzeno Merlot7530 Pasqua Sanzeno Cabernet Merlot från Italien är ett fruktigt och kryddigt rött vin med smak av bär, chili och trä som passar bra till grillat eller stekt kött.

2315 Raccolto Nero d´Avola Cabernet Sauvignon. Ett italienskt fruktigt vin med härliga smaker av läder kakao och svartpeppar som gör sig gott till grillat hett kött och kryddig korv.

Gott vin till grillat Cono Sur Bicicleta Pinot Noir6560 Cono Sur Bicicleta Pinot Noir från Chile med frisk smak av hallon och örter är mycket gott om du kombinerar det med mat som är örtkryddad och gärna rött kött.

2560 Periquita Reserva. Portugal levererar här ett rödvin av bästa kvalitet som kostar 259 kronor. Vinet har en komplexsmak av bär, läder,  ättiksgurka och tobak.

2327 La Parrina Maremma Toscana har en smak av körsbär, tobak,choklad och örter som är typiskt för regionen. Kombineras gärna med grillat kryddstarkt kött och vilt.

Grillat och vin Rocca di Montemassi Sangiovese4586 Rocca di Montemassi Sangiovese. Ett italienskt rödvin med spännande smak av sötlakrits, choklad, kaffe, och frukt. Drick det gärna till grillat rött kött.

Allt om mat.se
 rekommenderar The Stump Jump Reserve Grenache från Australilen som grillvin. Den har fått betyget 5 stjärnor och kallar det för ett riktigt fynd vin. Kostar ca 99 kronor på Systembolaget. Den har en kraftig smak av frukt, vanilj och peppar.

Vin tips


Många uppskattar ett glas rödvin till maten men tål inte histaminet och garvsyran i det röda vinet och blir rödflammiga och får huvudvärk av det. Ett tips till er som lider av detta men ändå vill ha ett glas rött till maten ibland så rekommenderas Ken Creek som är ett australiensiskt rödvin med låg halt av histamin och garvsyra.

Om du vill dricka vin på flyget skall du satsa på ett vin med kraftig smak eftersom vinet smakar mindre i luften. Testa gärna Amaronevin under nästa flygtur.

Gott vin är ett bra vin

Eftersom det är smaken som avgör vinets kvalitet kan man enkelt säga att ett gott vin är detsamma som ett bra vin. Ett gott vin förgyller så väl vardag som fest. Många har en favorit sort, men många älskar också att pröva nytt gott vin varför också vinprovning blivit så populärt. Där får man många goda tips på bra vin.

Test av gott rött vin


Testvinnare har tagit del av ett flertal tester och valt att bara tipsa om riktigt gott vin som antingen utnämnts till testvinnare i test eller fått bästa betyg:

Gott rött vin spanskt El Rey Old Vine GarnachaAllt om mat.se ger El Rey Old Vine Garnacha från Spanien och det portugiskiska rödvinet Periquita Reserva bästa betyg.

SvD ger sitt bästa betyg till följande bra vin:

6580 Cline Cashmere. Vinet kommer ifrån Kalifornien och är fruktigt och saftigt. Gott till grillat fläsk och örtsåser. 99 kronor på Systembolaget.

Allt om vin.se
 rekommenderar rött vin till grillat och stekt kött eller fisk:

6348 Tahbilk Shiraz Museum från Australien

Gott rött franskt vin Reserve du Vieux Noir Malbec2212 Reserve du Vieux Noir Malbec. Ett stramt rödvin från Frankrike har undertoner av bär och lakrits som gör gott till viltkött. Pris: ca 69 kronor

70486  Clos du Val Cabernet Sauvignon, USA

Allt om vin.se föreslår två italienska vin:

2305 Barolo Serralunga d’Alba Fontanafredda som ett bra vin till rött kött och fet fågel

79247 Barolo La Tartufaia Giulia rekommenderas till vilt och stek

Rött vin är bland det bästa för din hälsa

Det röda vinet framställs av blå druvor med få undantag. Skalet som får vara med ca en vecka under jäsningen ger vinet dess röda färg. Det är just det röda i skalet i rött vin som är så hälsosamt. Man har till och med sett studier som visar att ett glas rött vin ökar inlärningsförmågan och fettförbränningen!

Rött vin med hög halt av flavonoider och resveratrol


Flavonoider och resveratrol har många hälsofördelar så som att skydda kroppen mot svamp- och bakerieangrepp, åldrande (främst gäller det efter man fyllt 40 år), förebygga Parkinsons, Alzheimers och cancer främst mag- och lungcancer, minskar inflammation, öka bentäthet. Om man håller konsumtionen under två glas rödvin per dag är det också bra för hjärtat men om man överskrider det blir effekten i stället tvärtom.
Man har också i test sett att vinerna som tillverkas på druvor från äldre vinrankor med lång jäsning kan ge upp emot 10 gånger högre halter av flavonoider än andra viner. Dessutom verkar det också som att ett torrt vin har högre nivå av flavonoider än ett sött.

Hälsofrämjande druvsorter


Det är framför allt vissa druvor som har extra mycket av flavonoider och de är Malbec även kallad Auxerrois och Cahors och Tannat även kallad Madiran. Dessa druvsorter innehåller upp emot 5 gånger så mycket flavonoider som andra druvsorter. Men följande druvsorter har också visat sig som extra höga halter av polyfenoler:

 • Syrah

 • Nebbiolo

 • Dolcetto

 • Barbera

 • Sagrantino di Montefalco

 • Nero d’Avola

 • Cannonau också kallad Garnacha eller Grenache

 • Carignano

 • Monica

 • vignas viejas Tempranillo


Slutsats:


Det bästa för din hälsa är alltså att dricka ett glas så torrt rödvin som möjligt om dagen om du är kvinna och två glas av samma sort om du är man, tillverkat på Malbec eller Tannat och på ett traditionellt tillverkningssätt med lång jäsning. Detta kan ju bli lite komplicerat att hitta men nedan har med utgångspunkt i ovanstående resonemang  Affärsvärlden.se rekommenderat  följande röda viner med hög halt av flavonoider:

2204 Château Bouscassé, Frankrike som till största delen är gjort på den hälsofrämjande druvan Tannat. Ett till två glas av detta rödvin är bra för din hälsa och har en rostad och fruktig touch med smak av kaffe, mörk choklad och plommon som passar bra till tryffel.

97267 Sirì d’Jermu 2007, Italien. Det är ett kraftfullt vin med smak av bitter choklad, blåbärssylt och likör med inslag av läder och lång eftersmak. Ett stramt rödvin tillverkat på enbart Dolcettodruvor.

95066 Turriga gjord på bland annat druvan Cannonau är ett kryddigt vin med smak av mogna körsbär och läder.

Rött vin bra för hälsan Sagrantino di Montefalco Collepiano77988 Sagrantino di Montefalco Collepiano. Ytterligare en italienskt bra vin. Detta intensivt röda vin är till 100 % gjord på druvan Sagrantino som visat sig ha en hög halt av flavonoider. Det smakar skogsbär, marmelad, kryddor, vanilj och frukt.

Badkar
Badrum
Badrumsmöbler
Badrumstillbehör
Bakmaskin
Baktillbehör
Bidéer
Bjudmat
Blandare
Blender Mixer
Blommor
Borrmaskiner
Braskaminer
Brädspel, sällskapsspel
Brödrost
Bubbelbadkar
Byggtillbehör
Champagne & Mousserande viner
Dammsugare
Dammsugartillbehör
Digitala fotoramar
Diskbänkar
Diskmaskin
Dusch
Duschkabin
Dörrar
Elartiklar
Element
Elsågar
Elvisp
Ergonomi
Festprodukter
Ficklampa
Fläkt
Fritös
Frys
Fönster
Förbränningstoalett, mulltoa
Garageport
Gardiner
Garn och Stickning
Glassmaskin
Golv
Grill
Grilltillbehör
Gräsklippare
Grästrimmer, motorsågar mm
Handdukstorkar
Handfat och Tvättställ
Handverktyg
Heminredning
Hobbymaterial
Husmanskost
Högtryckstvätt
Ismaskiner
Kaffebryggare
Kaffekvarn
Kakel och Klinker
Kniv
Kolsyremaskin
Konstnärsmaterial
Kontorsmaterial
Kräftskiva
Kyl/frys
Kylskåp
Köksfläkt
Köksinredning
Köksmaskin
Köksvåg/hushållsvåg
köttkvarn, riskokare, skotork mm
Lakan mm
Lampor
Ljuskällor
Luftfuktare och Luftavfuktare
Luftkonditionering
Luftrenare
Lådvin
Mat
Matberedare
Mattor
Mikrovågsugn
Miniräknare
Mokabryggare
Multiverktyg mm
Målarfärg
Möbler
Paraplyer
Pooler
Rosévin
Råsaftcentrifug & Citruspress
Rödvin
Skruvdragare
Slipmaskiner
Smörgåsgrill
Snabbmat
Solcellsladdare
Solpaneler
Spa och Bastu
Spade, trädgårdstillbehör
Spis
Spishäll
Stavmixer
Stekpanna, kastrull mm
Strykjärn
Städutrustning
Symaskin
Sytillbehör
Säng, madrass och täcke
Tapet
Toalettstolar
Torkskåp
Torktumlare
Trädgårdsverktyg
TV-bänkar
Tvättmaskin
Ugnar
Utomhusmöbler
Vattenkokare
Vinkylskåp
Vitt vin
VVS Badrum
VVS Kök
Våffeljärn
Värmepumpar


 
Copyright 2004-2019 Testvinnare i Sverige
Med reservation fr skriv- och tryckfel (rapportera fel). Hemsidan mobilanpassad av MrWeb
Om cookies
Hitta fler Rödvin test p testvinnare.se