Test av Champagne och mousserande vin


Eftersom mousserande vin och Champagne, eller skumpa som det kallas i dagligt tal är för många en självklarhet vid högtidligt firande som Nyårsafton, bröllop, dop och liknade har du säkert redan testat det.
Det finns mousserande vitt vin, rosévin och rödvin. Men det vanligaste mousserande vinet är vitt och torrt eller Brut som det kallas. Det mest välkända mousserande vinet kommer från det franska vindistriktet Champagne och framställs genom att man låter vinet jäsa två gånger. Vid andra jäsningen bildas bubblorna. Massor av test visar att Champagn faktiskt är bäst och därför är värt sitt pris.
Ett enkelt och billigt mousserande vin framställs oftast genom att man helt enkelt tillsätter kolsyra till vinet. Denna metod ger inte samma kvalitet eftersom bubblorna blir större och lättflyktigare.

Bästa Champagnen


Det bästa mousserande vinet är oftast Champagne men för att ett mousserande vin skall få kallas Champagne krävs det att det tillverkats i vindistriktet Champagne med en speciell metod som bland annat kräver två jäsningar av vinet. Vinet skall sedan lagras och om det skall kallas icke årgångsmärkt krävs det att det varit lagrat minst 15 månader. En årgångsmärkt (vintage) Champagne skall ha varit lagrad i minst 3 år. De flesta Champagner är gjorda på en kombination av vindruvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Röd mousserande Champagne tillverkas inte.

De bästa är brut


Den mest sålda och i många ögon den bästa Champagnen är Brut. Men liksom för alla mousserade viner kan sötman kan variera mellan olika champagner. Olika beteckningar av Brut betyder att den är mer eller mindre torr och vill du ha så lite socker som möjligt skall du satsa på Brut Natural eller Brut Zéro. En halvtorr champagne betecknas Sec och vill du ha den så söt som möjligt skall du leta efter beteckningen Doux som dock är ovanlig eller Demi-Sec som är vanligare men lite mindre söt än Doux.

Champagnefrukost samt champagne och vin


Champagne kan avnjutas med eller utan tillbeh√∂r men skall alltid avnjutas v√§l kyld ur speciella Champagneglas. Det finns tv√• olika sorters champagneglas varav¬†Coupeglas¬†√§r ett l√•gt glas med ganska stor kupa som l√§mpar sig b√§st till b√•l. Den andra sortens Champagneglas √§r det som man kanske mest associerar med Champagne vilket √§r ett h√∂gt glas med liten kupa och raka kanter¬†d√§r gott om bubblor f√•r plats.¬†Dessa kallas¬†Fl√Ľteglas.¬†Det √§r ocks√• det glaset som anv√§nds vid Champagnefrukost.

Champagnefrukost är vanligt förekommande när man tar studenten, har gift sig och på Valborgsmässoafton. Denna speciella frukost brukar kombinera champagne med smörgåstårta eller snittar med lax, ägg eller räkor, jordgubbar eller annan frukt, ost och rysk kaviar. En verklig lyxfrukost med andra ord.
Champagne passar förut till ovanstående mat också mycket bra till olika fisk och skaldjursrätter. Roséchampagne kan med fördel användas som ett dessertvin tillsammans med en syrlig dessert. Generellt kan man säga att kötträtter inte passar speciellt bra tillsammans med Champagne.

Test av den bästa champagnen


Vilken som är den bästa Champagnen är naturligtvis en smaksak, men vinexperterna kan ofta ge en välbehövlig guidning till de bästa Champagnesorterna, för det finns många att välja på och Champagne är inte en billig dryck precis.
Nedan har vi valt att visa de bästa Champagnerna från experters champagnerecensioner. Antingen har de blivit usedda att vara bäst i test eller så har de givits bästa betyg bland champagner.

Allt om vin.se rekommenderar:
Bästa Champagne till fisk Cuvée Sir Winston Churchill

 • 7548¬†Cuv√©e¬†Sir Winston Churchill till fisk och skaldjur. Du f√•r betala ca 1150 kronor f√∂r √•rg√•ng 2000.

 • Till fisk och skaldjur kan du ocks√• v√§lja¬†7579¬†Bollinger¬†La Grande Ann√©e f√∂r 849 kr och √•rg√•ng¬†2004.


Allt om mat rekommenderar följande Champagner som alla fått fem stjärnor av fem

En av de bästa Champagne Deutz Cuvee William Deuts Brut 1998

 • Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs fr√•n √•r 2002. En flaska kostar 1200 kronor och smakar friskt och fruktigt.

 • Cuv√©e Sir Winston Churchill

 • Delamotte Brut Allt om mat kallar denna champagne f√∂r 1059 kr ett fynd.

 • Delamotte Cuv√©e Operak√§llaren Blanc de Blancs en l√§ttdrucken Champagne som apertif.

 • Deutz Brut Classic¬†med en aptitretande gr√§ddig touch.SvD har gett full pott till 7350 Pierre Peters Cuvée de Réserve som är en torr och syrlig Champagne för 295 kr med smak av frukt och bröd.

Unt.se utser följande Roséchampagner till att vara de bästa:

 • 7869 Paul Goerg Preimier Cru Ros√© Brut f√∂r 279 kr.

 • 7755¬†Bollinger Ros√©¬†f√∂r 499 kr.


Bästa Billigaste Vinet Pannier Brut TraditionBästa billigaste Champagnen anser Unt.se vara 7709 Pennier Brut Tradition som kostar 199 kronor.

Bästa mousserande viner


Vid framställningen av de bästa mousserande vinet som har beteckningar som méthode classique eller fermented in this bottle exempelvis Crémant, Cava och vissa mousserande Sekt används samma metod som vid framställningen av Champagne. Det vill säga man låter vinet jäsa två gånger. Den spanska Cavan är ett mycket populärt mousserande vin som kan vara Brut, Sec eller Dolce. Cavan smakar mer mineral än Champagne.
Det italienska Lambrusco-vinet är ytterligare ett populärt mousserande vin gjort på vindruvan Lambrusco. Lambruscovin  finns som mousserande vitt vin, mousserande rött vin och mousserande rosevin med varierande kvalitet.

Mousserande rosevin oftast genom att vinet kolsyras med en annan metod. Till skillnad från framställningen av rosevin där man använder blå druvor men med samma framställningsmetod som för vitt vin är det vanligaste att man vid mousserande rosevin tillsätter ca 10-15% rött vin till ett vitt basvin.
Mousserande rött vin är ganska ovanliga och ofta förhållandevis söta

Mousserande vin och mat


Mousserande viner används oftast som aperitif eller som drink men används också som måltidsdryck till maträtter som i huvudsak baseras på fisk och skaldjur. Söta mousserande vin som de röda mousserande vinet passar bra som dessertvin.

Mousserande vin som är bäst i test


Testvinnare har hittat de bästa mousserande vinerna i ett flertal test som antingen givits bästa betyg eller utnämnts till bäst i test. Se listas nedan.

SvD har gett full pott till 7404 Langlois Crémant de Loire Brut som är ett torrt mousserande vitt vin som kan köpas för 119 kr. Detta citrusaktiga vin som passar bra till buffémat har inslag av honung och en god eftersmak. Langlois Crémant de Loire Brut rekommenderas också av Allt om mat.se (se nedan).
Allt om mat.se fem stjärnor till

Italienskt mousserande vin Ferrari Brut

 • Ferrari Brut som √§r ett vitt italienskt mousserande vin f√∂r 139 kr med fin syra och smak av rostat br√∂d.

 • Langlois Cr√©mant de Loire Brut Ett franskt fynd vin som √§r vitt mousserande f√∂r 119 kr.


Bästa Cavan


B√§sta Cava Recaredo Brut Nature Gran Reserva 2007√Ėmans mat och vin¬†rekommenderar f√∂ljande cava:

2007 Gran Reserva Brut Nature en ljus Cava med mycket små bubblor och frisk smak av lime, persika med liten rökighet och lång eftersmak.

2006 Gran Reserva Brut Nature som också är en ljus Cava med väldigt fina bubblor. Smak av smultron, smörkola och citrus i kombination med rökighet och mineralton. Vinet har en lång eftersmak.

Ica kuriren har testat alkoholfria mousserande vin och ger bästa betyg till Pol Vignan som är halvtorrt med smak av äpple, tryffel, mynta och svamp.

Sök Champagne & Mousserande viner

Spara sökning

Titel:


Kontakten med servern dröjer.
Ditt val har sparats så du kan fortsätta göra urval.

Populära Champagne & Mousserande viner

 

Visar 1 - 2

Namn
Pris
Betyg
 

Visar 1 - 2

Mumm Napa Brut Rose NV

Testvinnare:  
Expertbetyg: -
"...Tomtebloss en poäng 93, men deras vinprovning förfaranden är inte klart, medan finsmakare' Guide och Wine Spectator award det 90 och 91 poäng, respektive i blinda smak prov. Mumm" [Consumer Search]
Alla test (1)

Visa test

Roederer Estate Brut NV

Testvinnare:  
Expertbetyg: -
"...nonvintage viner, det är ett effektivt sätt att säkerställa konsekvens, som berömde Roederer Estate. Vi hittade tre blinda smak prov för detta vin med en medelpoäng på cirka 90 ut 100." [Consumer Search]
Alla test (1)

Visa test

Accesspunkter trådlöst nätverk
AD/DA-omvandlare (DAC
Android app
Antivirus
Backup
Begagnade spel
Bildskärmstillbehör
Bläckstråleskrivare
Brandvägg
CD-/DVD-enhet
CPU
Datorbatterier och Nätadaptrar
Datorchassi
Datorhögtalare
Datorkylning
Datorväskor
Dockningsstation
Dokumentförstörare
Drivrutin
Foto- och Grafikprogram
Fotopapper
GPS
GPS till Android, iPhone/iPad
Grafikkort
Hårddisk & SSD
Hörlurar och headset
Internettjänster
Ipad app
Iphone app
Iphonespel
Kontorsprogram
Kopiatorer
Laptop
Laptop tillbehör
Laserskrivare
Ljudkort
Läsplatta
Mac desktop
Macspel
Mediacenter
Mediaspelare, ipod, mp3
Moderkort
Monitor
Multifunktionsskrivare
Mus
NAS Server
Nedladdningsbara spel för PC
Nedladdningsbara spel till Mac
Nintendo 3DS-spel
Nintendo Wii-spel
Nätverk via elnätet
Nätverkskort
Operativsystem
PC-Mikrofon
PC-spel
Playstation 3-spel
Playstation 4-spel
Playstation portablespel
Playstation Vita Spel
Projektor
PSU
RAM-minne
Ritplattor
Router
Server
Skanner
Skrivare
Skrivartillbehör
Spel för Nintendo Wii U
Spelkonsoler PS3, XBox, Wii
Spelkonsoltillbehör
Spelkontroller
Stationär dator
Surfplatta & iPad
Surfplatta & iPad tillbehör
Switch
Tangentbord och tgb/mus-paket
Tillbehör Hårddiskar
Tillbehör läsplatta
Tillbehör stationära datorer
TV-kort
USB-hubbar
USB-minne och minneskort
Videoredigeringsprogram
Webbkamera/nätverkskamera
Xbox 360-spel
Xbox One Spel
√Ėvriga programvaror
Badkar
Badrum
Badrumsmöbler
Badrumstillbehör
Bakmaskin
Baktillbehör
Bidéer
Bjudmat
Blandare
Blender Mixer
Blommor
Borrmaskiner
Braskaminer
Brädspel, sällskapsspel
Brödrost
Bubbelbadkar
Byggtillbehör
Champagne & Mousserande viner
Dammsugare
Dammsugartillbehör
Digitala fotoramar
Diskbänkar
Diskmaskin
Dusch
Duschkabin
Dörrar
Elartiklar
Element
Elsågar
Elvisp
Ergonomi
Festprodukter
Ficklampa
Fläkt
Fritös
Frys
Fönster
Förbränningstoalett, mulltoa
Garageport
Gardiner
Garn och Stickning
Glassmaskin
Golv
Grill
Grilltillbehör
Gräsklippare
Grästrimmer, motorsågar mm
Handdukstorkar
Handfat och Tvättställ
Handverktyg
Heminredning
Hobbymaterial
Husmanskost
Högtryckstvätt
Ismaskiner
Kaffebryggare
Kaffekvarn
Kakel och Klinker
Kniv
Kolsyremaskin
Konstnärsmaterial
Kontorsmaterial
Kräftskiva
Kyl/frys
Kylskåp
Köksfläkt
Köksinredning
Köksmaskin
Köksvåg/hushållsvåg
köttkvarn, riskokare, skotork mm
Lakan mm
Lampor
Ljuskällor
Luftfuktare och Luftavfuktare
Luftkonditionering
Luftrenare
Lådvin
Mat
Matberedare
Mattor
Mikrovågsugn
Miniräknare
Mokabryggare
Multiverktyg mm
Målarfärg
Möbler
Paraplyer
Pooler
Rosévin
Råsaftcentrifug & Citruspress
Rödvin
Skruvdragare
Slipmaskiner
Smörgåsgrill
Snabbmat
Solcellsladdare
Solpaneler
Spa och Bastu
Spade, trädgårdstillbehör
Spis
Spishäll
Stavmixer
Stekpanna, kastrull mm
Strykjärn
Städutrustning
Symaskin
Sytillbehör
Säng, madrass och täcke
Tapet
Toalettstolar
Torkskåp
Torktumlare
Trädgårdsverktyg
TV-bänkar
Tvättmaskin
Ugnar
Utomhusmöbler
Vattenkokare
Vinkylskåp
Vitt vin
VVS Badrum
VVS Kök
Våffeljärn
Värmepumpar