Test av rosevin


Det finns många olika typer av vin att testa eftersom vin har olika karaktär beroende på var i världen de tillverkas, av vilka druvor och hur de framställs.
Jorden som druvan växer på spelar jättestor roll för smaken. Exempel på mycket välkända vindistrikt är Rioja där det vaniljaktiga riojavinet tillverkas, det franska vindistriktet Champagne med sitt berömda mousserande vin och naturligtvis Bordeaux med sitt världsberömda bordeauxvin.
Man använder olika druvor vid framställningen av olika sorters vin men det är alltid blå vindruvor som används till rödvin och rosevin och gröna eller blå vindruvor till vita viner. Fruktvin är en alkoholdryck som framställts av annan frukt eller bär än vindruvor och är därför egentligen inte ett vin.
Det finns många olika sorters blå och gröna vindruvor. De olika druvsorterna ger olika smak åt vinet så som den gröna vindruvan Riesling som så flitigt används i de populära tyska vita vinerna eller Chardonnay som används mycket i australienska viner.
Själva framställningen av vinerna skiljer sig också åt och exempelvis har rosevin och rödvin skalet kvar en längre stund för att vinet skall få färg, medan man vid framställningen av det vita vinet silar bort skalet direkt.

Eftersom utbudet är så enormt och vin är så uppskattat finns det också otaliga vinprovningar runt om i världen.

Vin och mat


Vinets olika karaktärer brukar i stora drag delas upp i torrt vin, halvtorrt vin, friska, blommiga, söta viner, fruktigt vin. Vin kan också vara mousserande eller inte vilket självklart ger vinet en alldeles speciell karaktär.
Beroende på vinets karaktär passar de olika bra till fisk, apertif, fågel, stek, grillat, ost och så vidare. Ett gott vin kommer bara till sin rätt om det också kombineras rätt eller dricks för sig.
Vinglas som passar till vinet har även det en avgörande betydelse. Det finns mängder med olika vinglas att testa. Det finns till och med vinglas som är speciellt anpassade för viner från en viss region eller druvsort! Men i dagligt tal pratar man främst om rödvinsglas, vitvinsglas och champagneglas. Rödvinsglas är större än vitvinsglaset och champangeglaset är högt med smal kupa och raka sidor. Det viktigaste med vinglas är att doften kommer till sin rätt och då behövs en rejäl kupa. Generellt rekommenderar systembolaget att man väljer vin glas som har tunt och ofärgat glas med en stjälk som skyddar vinet från värme och lukt från handen. Rosévin dricks oftast i vitvinsglas.

Vin och alkoholprocent


Vin har oftast en alkoholhalt mellan 8 till 15 volymprocent. Starkvin har vanligtvis en alkoholhalt på 15 till 22 procent eftersom starkvin framställs med en tillsats av sprit. Populära starkviner är söta portugisiska portvin som ofta används till desserter. När man väljer dessertvin måste man välja ett vin som är lika sött eller sötare än desserten för att efterrätten skall komma till sin rätt.

Rosevin som är bäst i test


Rosevin ser ut som en blandning av det röda och vita vinet men så är inte fallet. Det är ett vin framställt av blå vindruvor med samma tillverkningsmetod som används vid framställning av vitt vin. Rosevinet har på senare år blivit mycket populärt och efterfrågat. Rosevin produceras lite var stans i världen men de bästa rosevinerna kommer från Frankrike och Spanien. Rosévinerna från Spanien och Frankrike har oftast en laxrosa färg med en lite stram och frisk smak. Mörkare rosevin har oftast väldigt mycket sötma.
Det finns också mousserande rosévin men oftast är detta då ett vitt vin som blandats med rödvin.

Test av Rosevin och mat


Rosevinet skall drickas kallt ur slanka tulpanformade glas som smalnar av uppåt. Rosévinet passar utmärkt till varma eller kalla apertifer och lättare rätter med lite hetta i.

I och med att rosevin har blivit så populärt har det också kommit en del tester som visar  vilka som är de bästa rosevinerna. Testvinnare har plockat ut det bästa ur ett flertal test och recenserar bara de roséviner som varit bäst i test eller fått högsta betyg.

Ica kuriren har i sitt test av roseviner gett fem hjärtan till:

Test Puycheric Syrah Rosé2209 Puycheric Syrah Rosé som är ett franskt ljusrosa rosévin för ca 169 kronor som passar bra till förrätter, buffé samt grillad mat.

Tasteline.com har gett följande roséviner fem stjärnor i sitt test:

Albia Rosé2248 Albia Rosé Ett italienskt vin för 89 kr som passar bra till förrätter, oliver och nötter. Har en smak av hallon och jordgubb.

M de Minuty Rosé2590 M de Minuty Rosé från Frankrike som med sin smak av mynta, grapefrukt och hallon passar jättebra till fisk och skaldjur. Du kan köpa detta ljusa rosevin för hundringen.

Test Santa Alicia Reserva Pinot Noir Rosé6019 Santa Alicia Reserva Pinot Noir Rosé För 79 kronor kan du köpa detta kryddiga och friska vin från Chile som har en smak av körsbär och skog.

Mulderbosch Rosé6077 Mulderbosch Rosé Ett sydafrikanskt rosevin för 79 kronor med smak av jordgubbar, godis och barr som passar bra till det mesta.

Stoneleigh Pinot Noir Rosé6435 Stoneleigh Pinot Noir Rosé från Nya Zeeland kostar runt hundralappen för 750 ml och passar utmärkt till mat med sin bitterhet och inslag av hallon. Tasteline tycker att det är ett riktigt fyndvin och kallar det favoritrosé.

Valle Reale Ceracuolo Rosé2242 Valle Reale Ceracuolo Rosé är ett italienskt rosévin för 79 kronor som är kryddigt med smak av röda vinbär, jordgubbar och lingon. Tasteline utser detta rosevin till bäst i test.

SvD har gett full poäng till det österrikiska rosévinet:

Vinrecension Leth Rosé Zweigelt2261 Leth Rosé Zweigelt. För 79 kronor får du ett bra rosevin som passar utmärkt till sallad och buffé med smak av päron och rödavinbär.

Expressen recenserar bästa rosevin till grillat och har gett fem getingar till följande

Mulderbosch Rosé6077 Mulderbosch Rosé från Sydafrika kostar 79 kronor på systembolaget och är perfekt till grillade kryddiga korvar med sin örtiga smak med inslag av vinbär och lingon.

Triennes Rosé95453 Triennes Rosé är ett mycket ljust franskt vin för 117 kr med sötaktig bärig smak men ändå syrligt uppfriskande som lämpar sig bäst till lätt sommarmat eller att drickas för sig.

Domaine Road Pinot Noir Rosé90390 Domaine Road Pinot Noir Rosé Ett fantastiskt rosevin från Nya Zeeland för149 kr med frisk och sötsyrlig smak av lingon och fläder.

Recension Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon3181 Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon från det världsberömda vindistriket Bordeaux Ett billigt rosevin för 89 kr med frisk smak av svartavinbär och fläder som är gott att dricka som det är eller tillsammans med grillat ljust kött eller fågel samt till sallader.

 

Sök Rosévin

Spara sökning

Titel:


Kontakten med servern dröjer.
Ditt val har sparats så du kan fortsätta göra urval.

Populära Rosévin

 

Visar 0 - 0

Namn
Pris
Betyg
 

Visar 0 - 0

Badkar
Badrum
Badrumsmöbler
Badrumstillbehör
Bakmaskin
Baktillbehör
Bidéer
Bjudmat
Blandare
Blender Mixer
Blommor
Borrmaskiner
Braskaminer
Brädspel, sällskapsspel
Brödrost
Bubbelbadkar
Byggtillbehör
Champagne & Mousserande viner
Dammsugare
Dammsugartillbehör
Digitala fotoramar
Diskbänkar
Diskmaskin
Dusch
Duschkabin
Dörrar
Elartiklar
Element
Elsågar
Elvisp
Ergonomi
Festprodukter
Ficklampa
Fläkt
Fritös
Frys
Fönster
Förbränningstoalett, mulltoa
Garageport
Gardiner
Garn och Stickning
Glassmaskin
Golv
Grill
Grilltillbehör
Gräsklippare
Grästrimmer, motorsågar mm
Handdukstorkar
Handfat och Tvättställ
Handverktyg
Heminredning
Hobbymaterial
Husmanskost
Högtryckstvätt
Ismaskiner
Kaffebryggare
Kaffekvarn
Kakel och Klinker
Kniv
Kolsyremaskin
Konstnärsmaterial
Kontorsmaterial
Kräftskiva
Kyl/frys
Kylskåp
Köksfläkt
Köksinredning
Köksmaskin
Köksvåg/hushållsvåg
köttkvarn, riskokare, skotork mm
Lakan mm
Lampor
Ljuskällor
Luftfuktare och Luftavfuktare
Luftkonditionering
Luftrenare
Lådvin
Mat
Matberedare
Mattor
Mikrovågsugn
Miniräknare
Mokabryggare
Multiverktyg mm
Målarfärg
Möbler
Paraplyer
Pooler
Rosévin
Råsaftcentrifug & Citruspress
Rödvin
Skruvdragare
Slipmaskiner
Smörgåsgrill
Snabbmat
Solcellsladdare
Solpaneler
Spa och Bastu
Spade, trädgårdstillbehör
Spis
Spishäll
Stavmixer
Stekpanna, kastrull mm
Strykjärn
Städutrustning
Symaskin
Sytillbehör
Säng, madrass och täcke
Tapet
Toalettstolar
Torkskåp
Torktumlare
Trädgårdsverktyg
TV-bänkar
Tvättmaskin
Ugnar
Utomhusmöbler
Vattenkokare
Vinkylskåp
Vitt vin
VVS Badrum
VVS Kök
Våffeljärn
Värmepumpar


 
Copyright 2004-2019 Testvinnare i Sverige
Med reservation fr skriv- och tryckfel (rapportera fel). Hemsidan mobilanpassad av MrWeb
Om cookies
Hitta fler Rosévin test p testvinnare.se